VAD ÄR CROSSFIT?

CrossFit som träningsform kretsar kring naturliga funktionella rörelser.  Sitta ned och stå upp, springa, lyfta, kasta, klättra, hoppa, knuffa och släpa. Vi har de här rörelserna i oss naturligt och de ligger till grund för de övningar som finns inom CrossFit. Det finns lika många versioner av denna träningsform som det finns tränare som lär ut den. Det finns varianter som är riktade mot särskilda mål som t.ex. långdistanslopp, kraftsporter, styrka, storlek, tyngdlyftning, simning, gymnastik, golf, m.m. Konstant varierade funktionella rörelser utförda med hög intensitet. Och detta för att uppnå fysisk prestationsförmåga. Alltså att bli så allsidig som möjligt med lika stor förmåga i var och en av följande fysiska färdigheter: – Rörlighet – Kondition – Uthållighet – Styrka – Snabbhet – Explosivitet – Smidighet – Koordination – Precision – Balans. Vi söker arbetskapacitet i alla tänkbara rörelser och olika långa utmaningar. Träningen sker med t.ex. skivstång, hantlar, kettlebells, räcke, klättringsrep, hopprep, romerska ringar, medicinbolar och andra enkla redskap. Med andra ord så är CF som träningsmetod inte ett exakt program eller schema, utan snarare principer som träningen baseras på.

Ledorden och filosofin i CrossFit-världen med 100 ord är följande:

”Ät kött och grönsaker, nötter och frön, en del frukt, lite stärkelse och inget socker. Håll intaget på en nivå som stödjer träningen men inte kroppsfett. Träna de huvudsakliga lyften: marklyft, frivändningar, knäböj, pressar, stöt och ryck. Lär dig gymnastikens grunder; pull-ups, dips, repklättring, armhävningar, sit-ups, pressar till handstående, piruetter, volter, split och olika positioner. Cykla, spring, simma och ro hårt och snabbt. Blanda dessa element fem till sex dagar i veckan i så många kombinationer och mönster som kreativiteten tillåter. Rutin är fienden. Håll träningspassen korta och intensiva. Lär dig och utöva nya sporter regelbundet.”

ETT COMMUNITY OCH EN SPORT

CrossFit-gym finns över hela världen och det är fantastiskt hur många som kommer på besök hos oss och vet precis hur det är uppbyggt. Det är nämnligen många likheter i hur passen är uppbyggda och övningarna heter likadant på engelska vart i världen du än är. CrossFit folk välkomnar dig med öppna armar om du besöker en box nån annanstans i världen. Communityts ledord är ”Train hard, be kind to people and make the world a better place”. Och det är precis det vi vill leva upp till.

Tre mycket bra filmer om vad CrossFit är finns nedan dels från våra vänner på CrossFit Kalmar och från CrossFit HQ själva.